Meny Stäng

Om oss

Magdalamanifest

”En droppe lösgör sig från molnet, landar mjukt på ett blad. Det kommer fler droppar och till slut tömmer bladet sig mot marken. Där samlas fler droppar och blir till en rännil som letar sig iväg mot det okända. På sin väg blir dropparna fler och fler och bildar åar, bäckar och floder. Vissa mäktiga och kraftfulla, andra lugna och stillsamma. En dag förenas dropparna i det stora havet där de blir en enda enhet som omsluter hela vår värld.”
– Ann-Lie Brattås-Fejne

Vi, Mette Bohlin och Ann-Lie Brattås-Fejne, som har startat nätverket Magdala, har en dröm om ett mer hållbart och kärleksfullt sätt att leva på vår jord. I flera år har vi försökt att hitta sätt att så frön till denna dröm. Och nu har våra frön börjat gro.

Vi tänker att vi behöver hjälpas åt att ta fram den kraft i oss som skapar liv, som skapar skönhet, som skapar omsorg och gemenskap. I vår vision lever vi i fred, vi hjälper varandra och vi ser till allas bästa. Alla är vi unika pusselbitar i vårt stora gemensamma pussel. Nu är det dags att vi skakar av oss alla dessa pålagor som formar oss till en annan pusselbit än den vi egentligen är.

Att förändra är inte lätt och därför att det är bra att vara i ett nätverk, en cirkel av vänner där man vågar ställa frågor och visa en sannare del av sig själv. All förändring börjar inifrån. Att våga se vad som är gamla förlegade trossatser och våga börja ifråga sätt dem är oerhört viktigt. Runt omkring oss ser vi en värld i obalans orsakat bland annat av att vi styrs av våra egon istället för våra inre unika kompasser. Idag anses det viktigt med egot; jag, mitt, makt, kontroll och att synas. Samtidigt som det är så lätt att gömma sig i massorna. Viktiga värden hamnar i skymundan som: omhändertagande, självkännedom och varande. Allt hänger samman där ying och yang behöver vara i jämlik dynamik och balans.

Låt oss berätta om en sägen som lär härstamma från ursprungsbefolkningen i Amerika. Den handlar om en fågel vars högra vinge växte sig mycket större än den vänstra. Allt fågeln kunde göra var att springa i cirklar vilket gjorde den otroligt arg och frustrerad. Ju mer den kämpade och flaxade, desto större växte sig den högra vingen. Till slut kollapsade fågeln, så totalt utmattad att den varken orkade springa eller röra sig. Då först, sakta men säkert, kunde den vänstra vingen börja växa. Vi i Magdala vill få den vänstra vingen att växa igen. Hur kan vi hjälpas åt? Hur kan var och en av oss, jag som liten del av hela stora, göra skillnad?

Vad är det då vi har gömt undan under alla de år då vi bara låtit den högra vingen växa? Jo, att se att allt hänger samman, människa och natur – allt som lever i ett universellt flöde. Allt vi gör, var och en av oss, har en påverkan på någon, något och på helheten. Om vi blir uppmärksamma på det, kan vi börja tänka och handla annorlunda. Och tillsammans skapa en värld där vi människor lever i samklang med naturen.

Genom att starta Magdala vill vi öppna ett rum där man får vara del av ett nätverk, där vi möts i en cirkel, alltid i en cirkel, för att kunna dela med sig av sin egen vishet och kreativitet. Alla har vi en djup brunn av visdom att ösa ur. Vilken är din berättelse?

Vi som har startat Magdala vill göra allt vi kan för att våra barn och barnbarn ska kunna leva i harmoni på en frisk jord. Vill du vara med? Låt oss börja där vi står. 

Vi lever i en svår tid, men varje litet ljus, skingrar mörker och skapar hopp.

Den 21 december 2020 tände Magdala en ureld på Skäret för att fira vintersolståndet och markera en ny början på en långsiktig och hållbar förändring. Över 30 personer kom; barn, gamla och unga. Vi sjöng, talade och trummade. Allt på föreskriven distans, men vi var nära varandra i våra hjärtan.

Vi håller en fullmånemeditation varje månad. Vi kommer tända eldar och hålla andra event, skapade av oss eller kanske av dig? Våra event lägger vi upp här och på facebookgruppen Nätverket Magdala

Vilka är vi som startat och driver Magdala?

Mette Bohlin – Vice ordförande, naturläkare, mamma, farmor, mormor, författare och mycket örtkunnig. Mette besitter en klokskap hon gärna delar med sig av. Hennes kärlek till sina medresenärer, både mänskliga och djur, är djupt rotade i tron i att alla har sin plats på Moder Jord.

Ann-Lie Brattås-Fejne – Ordförande, idémakare, mamma, farmor, nätverkare, men framför allt skapar hon utrymme för ceremonier och möten där alla kan mötas i glädje och delaktighet. Ann-Lie tar hand om naturen, djuren och alla människor hon arbetar tillsammans med. Ann-Lie var en av drivkrafterna på Flickorna Lundgren där hon förutom att bjuda på möten och livets goda också arrangerar örtvandringar med mera.