Välkomna till ett föredrag och efterföljande resonerande samtal med molekylärekolog Anette Johansson och beteendevetare Petra Hensfelt Dahl (petra-hensfelt-dahl.com)
Många är medvetna om att vi lever ohållbart, men trots det så fortsätter flertalet att leva som förut. Allmänhetens kunskap om ekologi och naturliga kretslopp varierar, och så även den individuella insatsen på att värna om vår närmiljö. När medier publicerar nyhetsnotiser om större eller mindre miljökatastrofer runt om i världen blir oron för framtiden och klimatångesten märkbar hos fler.
Inre hållbarhet handlar om att identifiera våra tankar, känslor och värderingar, vilka påverkar oss både fysiskt och mentalt. När vi lär känna igen våra handlingsmönster utifrån våra tankar kan vi arbeta med vår inre omställning. Insikten av att vi är en del av något större och helt beroende av naturen omkring oss, visar att vår inre utveckling och yttre hållbarhet går hand i hand.
En stark självkänsla bidrar stort till en inre trygghet och tillit till sin egen förmåga. Likväl som att miljöproblematiken hör ihop så gör även lösningarna det. Med ökad självinsikt och förståelse för hur olika miljöproblem interagerar med varandra blir vi starka nog att både kommunicera och agera. Med ökad individuell kunskap kan vi göra medvetna val beträffande hur och var vår mat produceras, samt vilka tillsatser vi vill ha i våra mat och övriga hushållsprodukter.
Stora teknologiska omställningar är kostsamma, men små förändringar i livspusslet har ofta en positiv effekt på den privata ekonomin. Vi kan förändra vårt klimatavtryck både genom att sluta göra något eller göra något lite annorlunda. Vi är många och tillsammans kan vi göra skillnad.